Duurzame mondverzorging: De impact van de keuze tussen plastic en duurzame tandenborstels
Een reeks artikelen ter aanvulling op Duurzame Dinsdag en de Verspillingsvrije week, geschreven door tandarts Michiel Lieshout, expert op het gebied van Duurzame mondzorg en vader.
Duurzame mondzorg, stap voor stap.
Jaarlijks worden naar schatting wereldwijd 23.400.000.000 tandenborstels weggegooid, samen met 102.000.000 tandpastatubes alleen al in Nederland. Het kan tot wel 400 jaar duren voordat een tandenborstel is afgebroken.
De introductie van nylon en de Tweede Wereldoorlog hebben de verspreiding van de tandenborstel over de hele wereld mogelijk gemaakt, wat heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in de mondgezondheid. Echter, de schoonmaakactie op de stranden van Bali in 2019 heeft laten zien wat de negatieve gevolgen van dit succesverhaal zijn.
In 2021 is het gebruik van diverse producten (verpakt in plastic) zoals tandenborstel en mondwater vanzelfsprekend geworden om de mond gezond te houden. Zowel in de tandheelkundige zorgpraktijk als thuis in de badkamer wordt dagelijks veel plastic verbruikt.
Als consument kun je echt een verschil maken!
De voordelen van de plastic tandenborstel
De lage kosten, het eenvoudige productieproces, de diversiteit in toepasbaarheid en de waterbestendigheid hebben tandenpoetsen toegankelijk gemaakt voor iedereen en bijgedragen aan een gezondere mond, met minder gaatjes en tandvleesproblemen.
De gevolgen van de plastic tandenborstel
Met een wereldbevolking van 7,8 miljard mensen, waarbij iedereen zijn tandenborstel om de 4 maanden vervangt, betekent dit dat er jaarlijks 23,4 miljard tandenborstels worden weggegooid en uiteindelijk op stortplaatsen, in verbrandingsovens of in de natuur belanden.
Er zijn inmiddels verschillende alternatieven op de markt, zoals elektrische tandenborstels en plastic tandenborstels met verwisselbare koppen die minder afval genereren, maar nog steeds niet biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ook tandenborstels van bamboe of suikerriet beschikbaar die biologisch afbreekbaar zijn, hoewel de haren vaak nog steeds van nylon zijn.
Duurzame keuzes
De productie van nieuw plastic is goedkoop omdat de kosten van het verwerken van afval niet worden meegerekend. Producenten kunnen bijdragen door de afvalfase van hun producten in het ontwerp en de productie mee te nemen en gerecycled plastic te gebruiken. Als consument is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid die wordt gekocht en weggegooid, minder te kopen en meer te hergebruiken, meer te weten te komen over materialen en ziektes te voorkomen door een bewuste en gezonde levensstijl.
De meest duurzame tandenborstel
Uit een Engels onderzoek bleek dat de plastic handtandenborstel met verwisselbare kop de meest duurzame keuze is.
Als consument kun je echt een verschil maken!
Duurzame mondzorg, stap voor stap:
Stap 1) De duurzaamste tandenborstel (7 september)
Stap 2) De duurzame tandpasta (8 september)
Stap 3) Duurzame ragers, stokers en softpicks (9 september)
Stap 4) Plastic versus bamboe (10 september)
Stap 5) 10 tips van de duurzame tandarts (11 september).